2023. július 18., kedd

Hogyan bánjunk az öregekkel

 - Jó napot kívánok, Tiborka bácsi! Hogy vagyunk, hogy vagyunk? Mit tetszik kérdezni? Mondja halkan, majd én kiabálok. Van-e fagyi? Azt tetszett kérdezni: Van-e nálunk fagyi? Hallod ezt Jolán? Itt, ezen a helyen 200 éve cukrászda áll, 8 méter mélyen elcukrosodott a talaj. Csak édes gyökerek nőnek. Minden évben más színű virága van a karácsonyi kaktusznak.

Még hogy fagyi! Nem is fagylalt, hanem, ahogy gyerekek mondják: FAGYLAJT. Reggel hatkor már itt áll a lajtos kocsi és szivattyúzza be egy nagy tölcséren keresztül a fagylajtot.
Mit tetszik kérni, Tiborka bácsi? Maradjunk a fagyinál. Miben legyen a fagyika? Poharacskában, vagy kehelyben? Egyszer véletlenül poharat tetszett mondani, azóta is emlegetjük. Jót nevettünk. Igaz, Jolán? Biztosan nem jutott Tiborka bácsi eszébe az a magyar szó, hogy kehely. K E H E L Y Nem baj, mindig tanul az ember. Még velünk fiatalokkal is megesik. Ugye két gombóc lesz: citrom az egyik. Azt mindig szokott kérni. Másodiknak… melyikre tetszik mutatni Tiborka bácsi? A fokföldi eperre vagy a hűtőgép trafójára, ami azt a rengeteg áramot adja. Abban kevesebb a festék, ez meg drágább. Mit mond, aranyos Tiborka bácsi, hogy tölcsérbe kéri. Dehát mindig kehelybe szokta. Már bele is raktam a két gombócot. Ez a szén-fekete a fokföldi eper. A fehér a citrom. Az üveg-színű is citrom, csak az egyszer már felolvadt.
Hát jó, átrakom egy tölcsérbe. Csináltunk egy mosatlant. Árulja el, hogy miért tölcsérbe ? Siet?… Sietni tetszik? Hallottad ezt Jolán, Tiborka bácsi SIET. A múltkor még a botját is itt hagyta és félóra alatt ment át a zebrán..
És hol van a mamika, aki ide szokta kisérni? Ő sincs 100 éves, mert akkor fél gombóc kedvezmény adunk. Még nyolcvan sincs? Akkor várnia kell egy picit. Megfogom a fagyiját, amíg fizetni tetszik. Várjon, majd én beletúrok a pénztárkába. Egy gombóc ötezer, két gombóc tízezer. Több pénzt kellene hordania magával. Ennyivel már nem tud a TESCO-ba menni, de kevés lesz ez a CBA-ban is, ami a Prima áruházzal szemben van, közvetlenül az Aldi mellett. Ha nyalt egyet, fordítson a tölcséren! Mindig a hátuljából nyaljon! Ott szokott folyni...
Vigyázzon magára! Ne azzal a kezével fogja a botot, amivel a tölcsért. Ha nyalt egyet , el ne essen, Tiborka bácsi!
Kár lenne a fagyiért!

 

Hogyan bánjunk az öregekkel

  - Jó napot kívánok, Tiborka bácsi! Hogy vagyunk, hogy vagyunk? Mit tetszik kérdezni? Mondja halkan, majd én kiabálok.  Van-e fagyi? Azt te...